Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

 
                         Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο

Περιγραφή

Παραδοσιακό φαγητό που το τρώμε την ημέρα του Πάσχα ή σε γιορτινές μέρες. Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι γι αυτό το ετοιμάζουμε συνήθως από βραδύς, αλλά αξίζει τον κόπο. Γίνεται λουκούμι.




Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πλάτη κατσικίσια ή αρνίσια(μισό κατσίκι ή αρνί από την μέση και πάνω με την μπόλια του)
  • 1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
  • 700 γραμ. ρύζι νυχάκι
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση, και ½ κούπα έξτρα
  • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 250 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
  • Πατάτες όσες παίρνει το ταψί μας

Πως το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε την πλάτη αφού την πλύνουμε και την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζουμε στα ¾ της κούπας το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ξερά και χλωρά.
  3. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι πιπέρι και το ρύζι.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους.
  7. Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζουμε το κατσίκι και το ράβουμε με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
  8. Λίγο πριν το κλείσουμε τελείως προσθέτουμε μέσα και 1 ½ κούπας νερό το κουνάμε λίγο να πάει παντού, και το ράβουμε τελείως.
  9. Προσθέτουμε γύρω από το κατσικάκι τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε όλο το φαγητό με λίγη ρίγανη ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με την μπόλια μόνο το κρέας, και προσθέτουμε και 2 κούπες νερό μέσα στο ταψί.
  10. Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιά (170 βαθμοί) για 3 -4 περίπου ώρες.
  11. Λίγο πριν το σβήσουμε βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και ξεροψηθεί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το φτιάξετε από βραδύς να το ψήσετε για 1 ώρα και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε το ψήσιμο . Μη λυπηθείτε το αλάτι για να πιάσει το κρέας μέχρι μέσα. Ελέγχετε καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος το νερό στο ταψί. Για να δείτε αν είναι έτοιμο πριν το βγάλετε από το φούρνο, κόψτε ένα μικρό κομμάτι κρέας κοντά στην ωμοπλάτη εκεί που έχει πολύ ψαχνό και δοκιμάστε το, να μην είναι κόκκινο. Μπορεί επίσης να γίνει και με τη μία πλευρά του κατσικιού αλλά θα πρέπει ή εμείς η ο χασάπης μας να ανοίξει μι α «τσέπη» ανάμεσα στα πλευρά και στο κρέας ώστε να μπει η γέμιση. Τότε όμως θα χρησιμοποιήσετε τα μισά υλικά της γέμισης. Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο.

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ



Seat
Categories:
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!