Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011


Ο πιο παραγωγικός Παναθηναϊκός της 17ετίας
Τα 19 γκολ που έχει σημειώσει ο Παναθηναϊκός στις 7 πρώτες αγωνιστικές, συνιστούν την καλύτερή του επίδοση από τη σεζόν 1994-95 και έπειτα. Ο Χουάν Ρότσα, δημιουργός της τότε ομάδας των 23 γκολ στο αντίστοιχο διάστημα, θυμάται και συγκρίνει…
Αν πριν την έναρξη της σεζόν και πολύ περισσότερο μετά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, κάποιος έλεγε ότι την 7η αγωνιστική οι «πράσινοι» θα είχαν την καλύτερη συγκομιδή τερμάτων των τελευταίων 17 ετών, θα τον περνούσαν για ονειροπόλο. Στην καλύτερη περίπτωση...
Ο Παναθηναϊκός έχασε το καλοκαίρι τον επί διετίας πρώτο του σκόρερ (Σισέ), το κενό του οποίου κλήθηκε να καλύψει ένας άσημος και προερχόμενος από ομάδα Β’ Εθνικής της Ισπανίας ποδοσφαιριστής. Παράλληλα, έχασε τον Χριστοδουλόπουλο και αργότερα τον Νίνη, που σε κάθε αγωνιστική περίοδο προσφέρουν κάποιες λύσεις στο σκοράρισμα, έχασε τον Ρούντολφ που δεν έχει μπορέσει να βοηθήσει, ενώ έχασε ακόμα και αυτόν τον άσημο Ισπανό (Τοτσέ), ο οποίος σε αρκετά παιχνίδια δεν κατάφερε να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού. Την ίδια ώρα, ο Καραγκούνης που βρίσκει δίχτυα δεν ξεκινά στην ενδεκάδα, ο Πετρόπουλος παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ ακόμα και ο Ζέκα που χρησιμοποιείται κάθε εβδομάδα, με το γκολ δεν έχει και την καλύτερη των σχέσεων.
Κι όμως, ο φετινός Παναθηναϊκός έχει βρει τις λύσεις από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Κι όχι μόνο σκοράρει, αλλά το κάνει με πολύ μεγάλη συχνότητα. Τα 19 γκολ που έχει πετύχει στα επτά πρώτα ματς πρωταθλήματος συνιστούν την καλύτερη συγκομιδή τερμάτων του από την περίοδο 1994-95, κατά την οποία το «τριφύλλι» έκανε πράγματα και θαύματα στο γήπεδο, διαθέτοντας πληθώρα ποιοτικών παικτών και το βαρύ πυροβολικό με το όνομα «Κριστόφ Βαζέχα». Ακόμα και σε χρονιές που μπήκε φουριόζος στο πρωτάθλημα και κατά τις οποίες έπαιζε κατά γενική ομολογία θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο, ακόμα και σε περιόδους που το πρόγραμμά του στο ξεκίνημα ήταν πιο εύκολο απ' ό,τι φέτος, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πιάσει τα 19 γκολ σε 7 αγωνιστικές.
Ρότσα: «Υπάρχουν ομοιότητες»
Διαδεχόμενος στον πάγκο τον μεγάλο Ιβιτσα Οσιμ από τον Μάρτιο της περασμένης σεζόν (1993-94), ο Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε δείξει από νωρίς τις διαθέσεις του. Ηθελε έναν Παναθηναϊκό επιθετικό που θα επιδιώκει να πνίγει τον αντίπαλο και η αλήθεια είναι ότι η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα με το καλημέρα. Στα έξι ματς που κοουτσάρισε το «τριφύλλι», η επίθεση πετούσε φωτιές και σταμάτησε στα 19 γκολ! Το πρωτάθλημα χάθηκε από την ΑΕΚ, ωστόσο ο Ρότσα ήταν αποφασισμένος να δημιουργήσει μια άκρως επιθετική ομάδα που θα έχει ως πρώτο της μέλημα να σκοράρει και να προσφέρει θέαμα στους φίλους των «πρασίνων». Και τα κατάφερε, καθώς στα επτά πρώτα ματς της επόμενης χρονιάς (1994-95), ο Παναθηναϊκός σημείωσε 23 γκολ, επίδοση καλύτερη και από τη φετινή.
Ο Βαζέχα ήταν το πρώτο βιολί με 9 τέρματα (ένα λιγότερο από τον Λέτο), αλλά σχέση με τα δίχτυα σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια ανέπτυξαν κι άλλοι παίκτες και συγκεκριμένα οι Αποστολάκης (3), Μπορέλι (3), Μαραγκός (2), Χριστοδούλου (2), Αλεξούδης (2), Δώνης (1) και Γεωργιάδης Γ.Χ. (1). Οι «πράσινοι» κατέκτησαν διά περιπάτου το πρωτάθλημα (16 βαθμοί η διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό) σημειώνοντας συνολικά 83 γκολ και δεχόμενος μόλις 21!
Απλή σύμπτωση ή θετικός οιωνός; Όπως φέτος (Λέτο, Κουίνσι, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Νίνης, Τοτσέ, Κατσουράνης, Κλέιτον), έτσι και τότε οι σκόρερ στις επτά πρώτες στροφές ήταν οκτώ…
Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, δημιουργός εκείνης της θεαματικής ομάδας, μίλησε στο Onsports, θυμήθηκε το τότε… μπάσιμο του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και βρήκε ομοιότητες με τη σημερινή ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα…
«Κατ’ αρχάς, για να μπορέσει ένας προπονητής να επιβάλλει τη φιλοσοφία του και τις επιθυμίες του στα αποδυτήρια, θα πρέπει πρώτα να φροντίσει να εδραιώσει το καλό κλίμα. Τότε ήμασταν όλοι μια παρέα και το ίδιο νομίζω ότι συμβαίνει και τώρα. Οι παίκτες διασκέδαζαν το παιχνίδι και το ίδιο κάνουν και σήμερα. Αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Οι καλές σχέσεις και ο αλληλοσεβασμός είναι θεμελιώδη στοιχεία για να πετύχει το όποιο εγχείρημα, ιδιαίτερα αν είναι τόσο τολμηρό», τονίζει αρχικά ο Ρότσα και συνεχίζει με… τεχνική ανάλυση.
«Αυτό που τότε προσπάθησα να περάσω στους παίκτες μου ως φιλοσοφία ήταν να ξεκινάμε την πίεση από πάρα πολύ ψηλά και με πολλούς ποδοσφαιριστές. Τόσο για να κρατάμε τους αντιπάλους μακριά από τη δική μας περιοχή και να μην κινδυνεύουμε, αλλά πολύ περισσότερο, για να κλέβουμε τη μπάλα στο τελευταίο μισό του γηπέδου και να δημιουργούμε γρήγορα την τελική προσπάθεια. Παρόμοια στοιχεία έχει και ο φετινός Παναθηναϊκός στο παιχνίδι του, υπό την έννοια ότι ξεκινά την πίεση από ψηλά. Κάτι, επίσης, που ίσχυε και για την τότε ομάδα και για την φετινή, είναι ο πλουραλισμός και η ποιότητα. Εκείνος ο Παναθηναϊκός διέθετε πολύ καλούς παίκτες και το ίδιο συμβαίνει και με τον τωρινό. Επιπλέον, είχε και τότε, όπως και τώρα, πολύ ταχείς ποδοσφαιριστές, ειδικά στα άκρα. Τότε εκμεταλλευόμασταν την ταχύτητα του Δώνη και του Γεωργιάδη, τώρα οι Κουίνσι και Ζέκα βγάζουν την ομάδα γρήγορα μπροστά και δημιουργούν ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Και βέβαια, όπως τότε υπήρχε ο μεγάλος Κριστόφ Βαζέχα με την σπάνια αίσθηση του γκολ, φέτος υπάρχει ο Λέτο που διαθέτει τρομερά χαρακτηριστικά και παρότι δεν είναι επιθετικός, ξέρει να κινείται στον χώρο και να τελειώνει τις φάσεις. Οι δυο τους έχουν και άλλο ένα σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι τους. Ξέρουν με τις κινήσεις τους χωρίς τη μπάλα να ανοίγουν διαδρόμους στους υπόλοιπους. Κι εφόσον έχεις στην ομάδα σου παίκτες που πατούν περιοχή, τα γκολ έρχονται. Επαναλαμβάνω, όμως. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η ομαδικότητα. Κι ο λόγος που και εκείνος ο Παναθηναϊκός, αλλά και ο τωρινός διαγράφουν καλή πορεία και έχουν αυτοπεποίθηση που φέρνει και γκολ, είναι η ομαδικότητα. Ολοι παίζουν για όλους και αυτό είναι το μεγάλο μυστικό…».
ΤΑ 23 ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 7 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 1994-95
Απόλλων - Παναθηναϊκός 2-3
Παναθηναϊκός - Εδεσσαϊκός 4-1
Ιωνικός - Παναθηναϊκός 2-5
ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 0-2
Παναθηναϊκός - Αθηναϊκός 1-0
Καβάλα - Παναθηναϊκός 1-5
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 3-0
ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΝΑ ΣΕΖΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1994-95 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΕΖΟΝ ΓΥ-ΓΚ

1994-95 23-6
1995-96
13-5
1996-97
15-5
1997-98
14-3
1998-99
17-8
1999-00
16-3
2000-01
10-5
2001-02
18-8
2002-03
9-8
2003-04
13-6
2004-05
15-3
2005-06
9-8
2006-07
12-9
2007-08
13-1
2008-09
12-8
2009-10
14-3
2010-11
11-6
2011-12 19-7

Categories:
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!